Només cal veure el tractament informatiu de la nostra benvolguda radio-televisió valenciana, dels incendis d'Andilla i de Cortes de Pallàs, per a cremar-te - més encara que els territoris afectats -.
Per molt que s'empenyoren a dir que la inversió es gran, la pura realitat és que cada volta hi ha menys gent realitzant les tasques de prevenció d'incendis. Cada any s'han reduït progressivament el nombre d'efectius en vigilància i s'han tancat casetes (al menys en la seua tasca nocturna) . I ara mateix s'ha tocat també a les brigades rurals d'emergències. I per a que parla de la constant lluita dels bombers dependents de la diputació (d' Alacant si més no).
Però allò més important és, al meu modest enteniment, la vigilancia, els ulls que hi havien. Abans d'estos temps n'havien prou - que no massa - i així es detectava molt sovint focus en els seus estats inicials que ràpidament eren sufocats. En els cursets que la Conselleria corresponent "oferia", mitjançant VAERSA, al voluntaris en prevenció d'incendis, així es preconitzava. Danys hi havien però normalment, en els últims temps no tan catastròfics.
Excepcions: incendi de la Nucía durant el temporal de vent de ponent un mes de febrer (quan es nota la mancança de gent en estes tasques) de 2009.
També crema veure els danys a les persones i les seues propietats, però més sagnant és el dany ambiental. I per partida doble, per que costarà molt que és recupere l'equilibri ecològic hi assolit - encara que fora pinar de reforestació, el sotabosc de màquia i carrascar començava a "funcionar" - . Si tenen raó les autoritats i les seues veus: en 10 anys tot amb plantetes... pero l'ecosistema sencer? la fauna? la biodiversitat? tot això costarà centúries si més no en esmenar-se. I com a mal afegit la inoperància de l'administració en els temes de restauració ecològica, i reforestacions, p.e.: incompliment d'allò promés als incendis de la dècada dels 90, o amb l'esmentat incendi de la Nucía. Això si de documents redactats pels tècnics, i de plans diversos, i de paperassa hi ha un fum, però d'acció real ni rastre. A més els "tècnics" de l'administració - supose que acomplint ordres de damunt - ja s'encarreguen de tirar enrere qualsevol iniciativa ciutadana i lliure, en quant a la conservació de la natura i la restauració ecològica/paisatgística/ambiental que ocupe el buit que deixa la "inactivitat" de l'administració.
Després d'este resum-reflexió, us convide a conèixer el problema més a prop, des de la vessant conservacionista amb un parell d'articles un de la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) i l'altre d'Ecologistes en Acció del PV:
PD: Altament recomanable que mogueu estos documents a traves de les vostres xarxes socials.
PD2: Quan escric estes línies m'asabente d'un incendi a la Marina Alta, per Gata (de Gorgos). Este estiu promet ser llarg, massa llarg.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada