diumenge, 29 de setembre de 2013

Toll "amagat" dins del terme municipal d'Alacant i en perill de desaparició

Hui m'agradaria parlar-vos d'una zona humida, una zona humida amb un xicotet toll natural, enclavat al bell mig d'un barranc a la Vall Gran Est,en la partida rural del Moralet dins del terme municipal, i fita amb el terme de Sant Vicent del Raspeig; i molt a prop de la rambla del Rambutxar i de les dues autovies que passen per la zona. El lloc esta rodejat per zones urbanitzades i infraestructures viaries, de fet la zona, malgrat ser possiblement inundable, està inclosa com urbana en el sempitern PGOU d'Alacant i el que es planteja pel futur la cosa pareix no canviar en absolut.

Però el lloc on està enclavat entre tossalets que l'aïllen del paisatge dels seus voltants, la converteixen en una  zona molt atractiva i amb potencialitats naturalístiques i paisatgístiques infinites.

A causa de la salinitat del terreny (es tracta d'una zona on aflora el triàsic; terres roges i verdes amb guix i argiles) i que el nivell freàtic està molt superficial, desenrotlla una vegetació de sols salins amb nivells freàtics molt superficials, dominada en especial per les ensopegueres (Limonium sp.) i pel carrís (Phragmites australis) i prats de jonncs (Juncus marítimus).


Així que si es baixa un poc més pel barranquet ens trobem amb una basseta natural que per desgràcia esta molt degradada: vessaments sòlids urbans,  vessaments de substancies nocives com olis de vehicle o pintures, restes de electrodomèstics, restes d'obres,... que a poc a poc estan saturant i cegant la basseta, amb el consegüent perill de desaparició. Per altra banda destacar que la zona està catalogada com urbanitzable, a banda que esta al mig d'un barranc i perfectament crec que hauria de estar catalogada com inundable.


Pense que esta zona es mereix posar-la en valor, donar-la a conèixer, restaurar-la ambientalment, i protegir-la. En un entorn com la ciutat d'Alacant això es un oasis de vida si es tracta amb cura.

I com es pot apreciar a la foto del googlemaps (planol d'ubicació), la làmina d'aigua era més gran fa uns anys (ja sabeu que les fotos satèl·lit del google duen uns anys de retard) que com ho és ara, al 2013, tal i com s'aprecia en les fotos d'este post a la part més llunyana de la imatge s'aprecien els aterraments per tal de cegar la basseta.

Cal actuar ja  per tal de preservar i millorar este raconet. Cal donar avís a grups conservacionistes, ecologistes, i qualsevol associació interessada a millorar el medi que ens envolta; i per suposat a les diferents administracions involucrades en esta temàtica.

29.10.2013 - Noves imatges:
Inserisc unes imatges panoràmiques de la zona:
Ensopegueres (Limonium sp.):

Prado de juncos (possiblement Juncus maritimus):