dilluns, 10 de juny de 2013

ENCALLAMENT D'UN DOFÍ RATLLAT (Stenella coeruleoalba) ALS ARENALS DEL SOL (ELX)

El 3 de juny, del present any va varar un dofí ratllat a la platja dels Arenals del Sol, en el terme municipal d'Elx.
Es tracta d'un exemplar de dofí ratllat (Stenella coeruleoalba (Meyen1833)), molt comú a les nostres aigues.
Quant a la seua biometria, està dins del rang normal per a femelles i/o juvenils d'esta espècie.
Així vista la notícia pot paréixer una cosa excepcional a les nostres aigues, però no ho és. De fet es pot considerar un varament i allò més segur és, malauradament, que estiga agonitzant (en eixes dates). Molt probablement a dia de hui ja haja passat per una taula de necropsies - en essers humans són les autòpsies -. 
Continuant amb el tema que ens ocupa, esta espècia és actualment la més comuna a les nostres aigües; més encara que el dofí comú (Delphinus delphi Gray, 1828), el més abundant no fa molt de temps. Esta espècie ara sí que és excepcional veure-la. I normalment quan es avistada acompanya a grups de ratllats. El seu declivi a les nostres aigües es un misteri. 
L'altre aspecte a incidir quant a les espècies de dofins que viuen per les nostres aigües és que mentre els comuns i ratllats són pelàgics (viuen molt endins a la mar), el mulars (o de nas de botella, Tursips truncatus Montagu, 1821) són molts més litorals o costaners (viuen més propers a la costa), encara que poden fer incursions mar endins.


Notícia dofí varat als Arenals del Sol (Elx)
Article a la vikipedia