diumenge, 2 d’agost de 2015

L'extrany cas de la tortuga que va posar ous a la platja de La Mata, a Torrevella.

A final de setmana ens hem quedat - de nou - sorpresos per la visita de una femella de tortuga babaua (Caretta caretta L.) a les nostres costes per tal de fer allò que li indica el seu instint de conservació de l'espècie; desovar. I enguany concretament ha sigut a la platja de La Mata a Torrevella.
Ja l'any passat hi ens va visitar una altra, a la platja de Sant Joan.

Hi ha un parell de coses certes quant a les tortugues marines en general. Una és que les femelles tornen a posar els ous al lloc on nasqueren. Una altra és que assoleixen la maduresa sexual a prop dels 17-30 anys.

Està clar que tornen a casa - si més no així ho crec-.

Un parell de preguntes per tal de pensar:
Com eren les nostres platges fa uns 30-50 anys (per posar un període més ample, perquè clar, no sabem ben bé l'edat d'estos animals que n'hi han post)? Quantes postes s'hauran perdut per l'ús turístic intensiu de les nostres platges -ombrelles, camions de netetja de l'arena de la platja, etc. -? Quantes platges verges hi resten?

Un dels texts diu:
«el primer hallazgo recogido científicamente en el litoral mediterráneo fue en 2001 en Almería, y desde entonces se han documentado siete u ocho casos».

Les qüestions que m'envaeixen el cap són les següents: Quin es l'esforç científic per tal d'estudiar este fenomen? Hi ha cap universitat o institució que ho estiga estudiant amb un esforç de mostreig constant? Estes 7 o 8 troballes "científiques" es produeixen dins del marc d'un autèntic projecte d'investigació científica o són més per casualitats, com és el cas actual?

Vaig més enllà; quantes postes durant tot este temps hem destrossat al posar l'ombrella, o quan ha passat el camió / tractor que netetja l'arena? Potser que la seua amenaça, durant tot este temps, no només haja sigut la pesca accidental, fantasma, i els plàstics. També la perduda d'hàbitat, a les nostres costes, hauria tingut més importància que no hem valorat (o no l'hem volguda valorar, arran del nostre model turístic i de desenvolupament econòmic). No de bades al nostre territori esta catalogada com a VULNERABLE.


Cal replantejar-s'ho tot...

Enllaços a la notícia:
Cal destacar el paisatge i/o el tipus de platja on ha anat. La platja es troba just al costat del Parc Natural de la Mata, en una zona que fita amb les característiques antigues de tota la platja: el cordo dunar de darrere de la platja. Presumiblement, ha tornat al lloc que va veure quan nasqué, fa pot ser com a mínim 30 anys.
I clar fa 30 anys encara la zona no estava tan urbunitzada com ara. O pot ser té 50 anys, i llavors, la platja d'aleshores era totalment verge