dimarts, 22 d’octubre del 2024

Dofins mulars (Tursiops truncatus MONTAGU,1821 ) a prop de la vora al Campello.

El diari Inforrmació s'ha fet ressò de la presència d'un cetaci a una de les platges del Campello. La noticia té adjuntes un parell de fotos de l'aleta dorsal de l'animal.

Ací l'enllaç: https://www.informacion.es/alacanti/2024/10/21/cetaceos-playa-campello-delfines-o-109950098.html

Com no sabien de quina espècie es tractava doncs han contactat amb l'IEL del Campello. Per a sorpresa meua el màxim responsable diu que per la grandària de l'aleta dorsal que deixa veure es tracta... d'un cap d'olla comú ( Globicephala melas Traill, 1809)!!!!

Anem a posar un poc de trellat a tot això.Els cap d'olla en primer lloc tenen una gran aleta però esta aplatada i arrodonida, sobreïx poc de l'aigua i són animals pelàgics - viuen mar endins, sobre la columna d'aigües profundes - . En canvi els dofins mulars tenen una aleta dorsal prou apuntada i sobreïxent, típica de nadadors ràpids com és esta espècie. A més tenen uns costums molt litorals o costaners que fa fins i tot que es deixen veure molt sovint prop de la vora.

 


Aleta dorsal dofí mular
Aletes dorsals - aplatades - de cap d'olla.




Aleta dorsal - apuntada - de dofí mular 

Normalment un cap d'olla visitara la vora de la platja per varar i molt segurament, morir. No tenen cap necessitat d'estar o visitar una platja.

Llavors cal remarcar que el cetaci protagonista de la notícia, es un dofí mular. A més, a més n'hi existeis una bona població als voltants de les diverses piscifactories d'este litoral.

Comparativa de grandaria i morfologia d'ambdues espècies:


Bottlenose dolphin size.svg
By Kurzon, CC BY-SA 3.0, Link

Long-finned pilot whale size.svg
By Chris huh, CC BY-SA 3.0, Link